Katsastus

Seuraavaksi on saatava autosi hyväksytysti katsastettua Suomen liikenteeseen. Toisessa EU-maassa tehty vuosikatsastus on voimassa myös Suomessa, mutta rekisteröintikatsastus on aina tehtävä kaikille maahantuotaville autoille.

Rekisteröintikatsastus

Rekisteröintikatsastuksen hinta asettuu 150-200€ välille. Katsastuksessa auto käydään pintapuolisesti läpi sekä auton paperien perusteella varmistetaan auton täyttävän Suomen liikenteeseen vaaditut normit. Käytännössä tämä tarkoittaa tyyppihyväksynnän varmistamista sekä runkonumeron tarkistamista. Lisäksi tarkistetaan että ajoneuvo täsmää papereissa esitettyä. Katsastuksen kalliin hinnan vuoksi kannattaa varmistaa, että auto on katsastettu Ruotsissa 6 kk sisällä, sillä siinä tapauksessa autoa ei tarvitse erikseen katsastaa.

Valtaosa vuoden 1998 valmistetuissa henkilöautoissa on olemassa eu-tyyppihyväksyntä, joka vaaditaan rekisteröintiä varten. Tilanne on kuitenkin toinen pakettiautojen kohdalla, jossa uusimpiakin malleja varten voidaan tarvita erillinen dokumentti tyyppihyväksynnästä. Tyyppihyväksyntäasiakirjan tarpeellisuuden voit varmistaa soittamalla katsastuskonttoriin. Tyyppihyväksynnän puuttuessa sen voi tilata ajoneuvomerkin maahantuojalta korvausta (n. 50 – 200 euroa vastaan).

Siirtokilvet

Katsastettuasi auton, saat katsastusasemalta siirtokilvet. Punaiset tarrakilvet ovat voimassa kunnes veropäätös tulee ja ne tulee kiinnittää joko kilpien paikalle tai esim. ikkunaan. Autossa mahdollisesti kiinniolleet rekisterikilvet tulee poistaa.

Veropäätös

Veropäätös saattaa kestää parista viikosta kuukausiin. Käytännössä käsittelyaikaan vaikuttaa ruuhka sekä mahdollisten vertailukohteiden puuttuminen. Toteutuneita veropäätöksiä voit tarkastella tullin sivuilta.

Veropäätöksestä valittaminen

Veropäätöksestä voi ja kannattaa valittaa. Joissain tapauksissa tulli on saattanut verrata ajoneuvoa vääräntyyppisiin vastaaviin malleihin tai muuten huomioida antamasi tiedot väärin.
Lomakkeet, jotka liittyvä autoverotukseen löytyvät täältä.

Satunnainen autoarvio

4
5
3
4
4
tästä

Lisää automallille kuva tai teknisiä tietoja.

Kirjautumalla sisään palveluun voit lisätä automalleille kuvia ja teknisiä tietoja. Ennen sisäänkirjautumista sinun tulee rekisteröityä palveluun joka on helppoa, nopeaa ja maksutonta. Rekisteröidy tästä.

*     *