Käytetyn auton tarkistaminen ostotilanteessa

Kun olet päättänyt mitkä automallit ja automerkit sopisivat sinulle ja olet tutkinut vaihtoehtoja liikkeissä tai netissä, on aika lähteä koeajoille. Kun lähdet tutustumaan myytävään autoon, varaa tarpeeksi aikaa ja päivänvaloa, jotta saat hyvän kuvan autosta. Tutki auto perusteellisesti. Vaikka auto vaikuttaisi paperilla soivalta peliltä, on ensiarvoisen tärkeää tarkistaa auto paikan päällä tarkkaan. Olemme keränneet tähän listan asioita, joihin on syytä kiinnittää huomiota autojen vertailussa.

Auton kuntoa kartoitettaessa on syytä olla tarkkana. Auton ikä tai ajetut kilometrit eivät suoraan kerro sen kuntoa, joten jokainen yksilö on syytä koeajaa. koeajot.com: in kautta saat arvokasta tietoa siitä, mitkä automallit ovat käyttäjien mielestä olleet hyviä, mutta jokainen auto on yksilö.

Suomessa autolla ajetaan keskimäärin vajaa parikymmentä tuhatta kilometriä vuodessa.

Auton huoltokirja

Auton huoltokirja kertoo kuinka hyvää huolta autosta on pidetty. Huoltokirjaan merkitään määräaikaishuoltojen lisäksi myös muut huoltotoimenpiteet. Huoltokirjasta voit siis päätellä myös minkä laitteiden kohdalla ongelmia on ollut. Jos tiedät automallilla olevan tiettyjä tyyppivikoja, näet onko nämä asiat jo hoidettu kuntoon.

Lisäksi huoltokirjaan merkitään huollon ajankohta ja auton mittarilukema tuona ajankohtana, joten voit myös arvioida auton kilometrimäärän paikkansapitävyyttä merkintöjen perusteella. Ilman huoltokirjaa, et voi olla varma, että autolle olisi tehty edes määräaikaishuoltoja. Mikäli autoa ei ole huollettu säännöllisesti ja ajallaan, saattaa se aiheuttaa käyttäjälle yllättäviä menoeriä. Esimerkiksi vaihtamatta jääneen jakohihnan rikkoutuminen ajossa saattaa aiheuttaa yli tuhannen euron moottoriremontin.

Selvitä myös auton kolarihistoria. Voit selvittää ajoneuvorekisterikeskukselta (tekstiviestipalvelu esim. nettiauto.comissa) mikäli auton on ns. kaksikilpinen eli kertaalleen kolaroitu, lunastettu vakuutusyhtiöntoimesta, korjattu ja rekisteröity uudestaan.

Mittarilukema ja auton ulkoinen kunto

Auton mittarilukemaa ei tarvitse purematta niellä. Nykyään matkamittarinlukemia manipuloidaan paljon ja etenkin saksasta tuoduissa autoissa ja vanhoissa autoissa saattaa mittarilukema olla ”väärennetty”.
Matkamittaria on monesti vanhoissa autoissa muuteltu joko alaspäin, jotta kilometrimäärä saataisiin näyttämään vähemmältä. Mittaria rullataan ajoittain myös ylöspäin jotta esim. ulkomailta tuodun auton verotusarvoa ja tästä aiheutuvia veroja olisi saatu alaspäin.

Mittarilukemaan kannattaa siis suhtautua varauksella ja verrata lukemaa auton yleiseen kuntoon muuten. Mittarin lisäksi kulutuksesta kertovat esimerkiksi jarrulevyjen kunto (mikäli näitä ei ole kertaalleen vaihdettu) ja verhoilun kunto.

Suomen autokatsastuskeskukselta on mahdollista selvittää yksittäisen auton ajokilometrien paikkansapitävyys rekisterinumeron perusteella. Katsastusasemat merkitsevät auton ajokilometrejä ylös katsastuksen yhteydessä.

Auton koeajossa huomioitavaa

Ennen ostamista auto täytyy aina koeajaa. Koeajossa saat tuntuman autoon ja voit tunnistaa mahdollisia vikoja tai puutteita auton kunnossa, kuten:

  • Ohjaus
  • Moottorin ääni
  • mahdollinen viettäminen sivusuunnassa
  • jarrut
  • Varmista vielä kaikkien sähkölaitteiden, kuten vilkut, valot, ilmastointi jne. toiminta.

Hyvä niksi yksityiseltä ostettaessa on käydä koeajamassa liikkeessä ko. automalli ensin, jotta saat vertailupohjaa juuri kyseisestä mallista.

Asiantuntija-apua ammattilaiselta

Jos tuntuu, että omat taitosi eivät auton kunnon arvioimiseksi riitä, voit maksusta saada ammattilaisen arvion ko. yksilöstä esimerkiksi useimmilta katsastusasemilta tai tarkastuspalveluita tarjoavilta yrityksiltä.

Mikä on kaksikilpinen auto?

Kaksikilpisellä tarkoitetaan kertaalleen kolaroitua autoa, joka on vaurioitunut siinä määrin, että vakuutusyhtiö on lunastanut sen korjaamisen sijaan. Tämän jälkeen auto on kolmannen osapuolen toimesta korjattu ja rekisteröity uudelleen (Edellinen rekisterinumero tiedossa). Auto voi olla siis hyvässä kunnossa, mutta riski on luonnollisesti suurempi kuin vastaavassa ”kolaroimattomassa autossa”.

Satunnainen autoarvio

Tos
4
5
5
4
4
tästä

Lisää automallille kuva tai teknisiä tietoja.

Kirjautumalla sisään palveluun voit lisätä automalleille kuvia ja teknisiä tietoja. Ennen sisäänkirjautumista sinun tulee rekisteröityä palveluun joka on helppoa, nopeaa ja maksutonta. Rekisteröidy tästä.

*     *