Käytetyn auton ostaminen liikkeestä tai netistä

Mieti tarkkaan minkälaista autoa olet etsimässä ja minkälaiseen tarpeeseen auto tulee. Päivittäisessä käytössä huomioitavia asioita ovat etenkin auton kulutus, kuljetuskapasiteetti, tavaratilan määrä sekä suorituskyky. Myös esimerkiksi tyypillisen työmatkan pituus ja pysäköintiolosuhteet kotona tai töissä vaikuttavat valintaan.

Auton kauppahinnan lisäksi kannattaa miettiä, minkä verran auton käyttökustannukset tulevat olemaan, sekä auton mahdollinen jälleenmyyntiarvo seuraavaan autoon vaihdettaessa.
Koeajot.comista saat tietoa muiden kokemuksista etsimistäsi automalleista. Lisäksi kannattaa etsiä käsiinsä autolehtien artikkelit, autojen vertailu- ka koeajojutut. Näitä löytyy myös netistä ja löydät linkkejä näille myös koeajot.com sivuilta.

Parhaimmat kaupat tavallisesti teet myymällä vanhan autosi itse yksityisillä markkinoilla ja ostamalla seuraavan ”käteisellä”. Tällöin olet paremmassa asemassa tinkimään, autokaupat kun tekevät mieluummin hyvät kaupat sekä vaihtoautostasi että uudesta. Toisaalta pääset todennäköisemmin omasta vanhasta autostasi helpommin eroon antamalla sen liikkeeseen (tai kiinnostuneelle yksityiselle) vaihdossa.

Kysynnän ja tarjonnan lait määräävät autokaupassakin. Pääkaupunkiseudulla on valtavasti autoliikkeitä, joten voit saada paremman kaupan autostasi suuntaamalla parikymmentä kilometriä kauemmaksi. Jos tarjoat omaa autoasi vaihdossa, kannattaa vaihtotarjoukset ottaa useammasta liikkeestä.

Mikäli olet kiinnostunut eri automallien ekologisuudesta, voit tutustua esimerkiksi EKOAKE-päästötietokantaan osoitteessa www.ake.fi/ekoake. Uusien automallien sivuilta löytyy myös tietoa ko. mallien päästöistä ja ympäristöystävällisyydestä.

Automallia valittaessa kannattaa ajatella myös ylläpitokustannuksia. Tietyissä automalleissa huollot ovat kalliimpia kuin toisissa. Pääsääntönä voidaan pitää, että yleisimmissä automalleissa osat ovat tavallisesti edullisempia.

Auton ostaminen autokaupasta vai yksityiseltä

Autoliikkeen valikoimaan kuuluvat tavallisesti sekä uudet että vaihtoautot. Vaihtoautoilla tarkoitetaan tässä autoliikkeen vastaanottamia vaihdokkeja autokauppojen yhteydessä. vaihtoauton eli käytetyn hinnat voivat olla tosin autoliikkeissä hieman yksityisiä markkinoita korkeammalla.

Yksityiseltä ostettaessa kuluttajansuoja on hyvin paljon pienempi autokauppaan verrattuna. Autoliikkeen käyttämisen etuna on myös kaupan velvollisuus oikeellisten tietojen luovuttamisesta. Lisäksi osa autokaupoista antaa käytetyille vaihtoautoilleen määrätyn takuun. (Toisaalta tämä ”vakuutus” siirtyy myös hintoihin.) Yksityiseltä saat todennäköisemmin vastaavan auton hieman edullisemmalla hinnalla.

Autokaupat ottavat tavallisesti vanhan autosi vaihdossa ja hyvittävät siitä määrätyn summan, siinä missä auton myynti yksityisillä markkinoilla saattaa osoittautua hankalaksi tai ainakin viedä aikansa. Kannattaa myös huomata, ettei autoliikkeellä ei ole minkäänlaista velvoitetta antaa autolle takuuta, koska takuu on lisäetu. Autokauppaa koskee kuitenkin aina kuuden kuukauden virhevastuu, josta lisää kohdassa ”Kaupan ehdot”.

Autojen hintavertailu

Auton hintaan vaikuttaa moni seikka. Saman merkin ja mallin edustajatkin voivat erota hinnassaan huomattavasti. Auton iän ja mittarilukeman lisäksi puntarissa painaa moottorin koko. Myös korimalli (farmari, sedan, hatchback jne.) sekä ovien määrä liikuttavat hintaa. Lisävarusteet nostavat myös auton hintaa. Nahkaverhoilu, ilmastointi ja kattoluukku ovat tyypillisiä korkeamman varustelutason mukanaan tuomia mukavuuksia.

Tänä päivänä autojen etsiminen on naurettavan helppoa. Koska pääosa uusista, vaihtoautoista ja yksityisten omistamista käytetyistä löytyy netistä, voit helposti vertailla etsimäsi auton hintoja eri myyjillä. Pääosa suomessa myytävistä autoista löytyy osoitteista www.nettiauto.com ja www.autotalli.com (autoliikkeet). Auton vertailu muiden saman mallin autojen kanssa onnistuu näillä sivustoilla helposti.

Ulkomailta autoa etsivä voi vierailla osoitteissa www.mobile.de ja www.autoscout24.de. Nämä linkit löytyvät myös koeajot.comin linkit osiosta. Käytetyn auton ostamisesta ulkomailta voit lukea tarkemmin omasta osiostaan.

Auton kilometrimäärän vaikutus kuntoon

Auton kuntoon vaikuttavat monet tekijät. Mitä moottorin kestoon tulee, tavallinen ajokilometrimäärä nykyisille alle kaksilitraisille pikkuautoille voi olla 200 000-300 000 kilometriä. Dieselautot taas kestävät paremmin, helposti jopa 500 000-600 000 kilometriä. Nykyaikaiset dieselit ovat paitsi kestäviä, myös tehokkaita ja sopivat moneen käyttöön. Myös kulutus ja päästöt ovat näissä usein alhaisia.

Kilometrilukema vaikuttaa toki muuallakin kuin moottorissa. Kuluvia osia ovat myös mm. jarrut, kytkin, vaihteisto, renkaat. Ilman huoltoa eivät selviä niin ilmastointi kuin ohjauskaan. Koska tyypilliset huollot ajoittuvat eri automalleissa eri kilometrimäärille, on hyvä tapa ennen autokauppaa tarkistaa ainakin huoltokirja ja varmistaa mitkä huollot on tehty ja mitä on mahdollisesti tulossa lähiaikoina.

Esimerkkinä Jakohihnan vaihto merkkiliikkeessä voi olla useamman sadan euron remontti, joka pitää ottaa huomioon, kun auton myyntihinnasta neuvotellaan. Myöskään moottorin vähillä ajokilometreillä ei välttämättä ole merkitystä, jos auto on muuten vanha ja kori huonossa kunnossa.

Autohuollon hinta

Auton huoltaminen ja korjaaminen voi joskus maksaa yllättävänkin paljon. Jos tiedät että suunnittelemaasi autoon on tulossa tietty remontti, kannattaa työn ja osien hintaa selvitellä jo etukäteen. Kaiken lisäksi osa korjauksista on pakko tehdä merkkiliikkeessä, sillä osa työstä vaati erikoistyökaluja.

Merkkiliikkeessä taas hinta saattaa olla tuttua korjaamoa kalliimpi. Verrattain uusissa autoissa esimerkiksi moottorinohjausyksikön vaihtoa vaativa pieni sähkövika saattaa aiheuttaa jopa tuhannen euron remontin. Autohuollon hinta vaihtelee myös maantieteellisesti ja suurimpien kaupunkien (Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku) ulkopuolella huollattaminen voi olla huomattavasti edullisempaa.

Käytetyn vai uuden auton osto

Autojen korimallit vaihtuvat tavallisesti reilun viiden vuoden välein. Jos olet harkinnut uuden auton ostoa, on hyvin mahdollista, että löydät saman automallin myös vaihtoautojen markkinoilta. Auton arvon alentuminen on ensimmäisten vuosien osalta 10-15%. Muutaman vuoden vanhan auton arvo alenee enää 10% vuodessa. Huomattavaa on, että arvon aleneminen on euromäärällisesti suurinta siis ensimmäisinä vuosina. Näin ollen voit saada haluamasi automallin auton 2-3 vuotta käytettynä jopa 30-40% uutta halvempana. Monet yksityiset kuin yrityksetkin vaihtavat uuden auton pois 2-3 vuoden päästä takuiden ja huoltosopimusten erääntyessä. Tämän ikäisessä autossa on monesti myös edessä ensimmäiset isommat remontit, riippuen moottorin kilometrimääristä.

Huomioitavaa on myös, että varsinkin uuden auton kaupassa toimitusajat voivat olla pitkiä. Niinpä maahantuojan ilmoittama uuden auton ohjehinta voi nousta tai laskea siitä, mitä kauppasopimukseen on merkitty viranomaisten päätösten tai valuuttakurssimuutosten vuoksi.  

Satunnainen autoarvio

5
5
5
5
5
tästä

Lisää automallille kuva tai teknisiä tietoja.

Kirjautumalla sisään palveluun voit lisätä automalleille kuvia ja teknisiä tietoja. Ennen sisäänkirjautumista sinun tulee rekisteröityä palveluun joka on helppoa, nopeaa ja maksutonta. Rekisteröidy tästä.

*     *