Hyvä tietää autoa ostettaessa tai myydessä

Autoa ostettaessa on ehdottoman tärkeää varmistua siitä, että myytävän auton runkonumero on sama kuin rekisteriotteessa oleva runkonumero. Runkonumero löytyy auton moottoritilassa olevasta valmistekilvestä. On myös syytä varmistua siitä, että ajoneuvo- ja dieselvero on maksetu sekä katsastus suoritettu. Katsastuksen suorittaminen näkyy rekisteriotteesta, verotiedot voi saada AKE:lta, Eniron, Fonectan tai Elisan palveluista.

Kun ostat autoa, varmistu siitä, että myyjä on rekisteriin merkitty omistaja. Tarkista ja täytä rekisteriotteen ilmoitusosa yhdessä myyjän kanssa. Muista katsoa, että ilmoitus- ja teknisen osan järjestysnumerot täsmäävät.

Mahdollisuuksien mukaan kannattaa selvittää auton historiaa. Voit selvittää edellisten omistajien yhteystietoja ja kysellä heiltä autosta, heiltä on mahdollista saada puolueetonta tietoa esimerkiksi kolari- tai huoltohistoriasta sekä kilometrilukeman paikkansapitävyydestä.

Suorita riittävän pitkä koeajo erilaisissa tieolosuhteissa ja tunnustele auton käytöstä ja toimintaa. Arvioi koeajon ja auton yleiskunnon perusteella sen arvoa suhteessa muihin vastaaviin tarjolla oleviin autoihin. Ehdottomasti kannattaa myös selvittää etukäteen auton vakuutusten ja yleisimpien varaosien hintaa.

Kun kaupat on tehty, suorita rekisteröinti omiin nimiisi 7 päivän kuluessa.

Autoa myydessä, tarkista ja kirjoita ylös ostajaehdokkaan henkilötiedot ajokortista ennen koeajoa. Mahdollisuuksien mukaan lähde kyytiin koeajon ajaksi.

Täytä rekisteriotteen ilmoitusosa yhdessä ostajan kanssa. Älä allekirjoita sitä ennenkuin ostaja on merkinnyt siihen omat tietonsa ja päivämäärän. Ota kopio ilmoitusosasta tai tee erillinen kauppakirja. Näin voit ilmoittaa auton myynnistä AKE:lle, jos ostaja jättää rekisteri-ilmoituksen tekemättä.

 

Satunnainen autoarvio

5
5
5
5
5
tästä

Lisää automallille kuva tai teknisiä tietoja.

Kirjautumalla sisään palveluun voit lisätä automalleille kuvia ja teknisiä tietoja. Ennen sisäänkirjautumista sinun tulee rekisteröityä palveluun joka on helppoa, nopeaa ja maksutonta. Rekisteröidy tästä.

*     *