Auton ostoon ja myyntiin vaadittavat paperit ja asiakirjat

Kaupanteossa tarvitset monenlaisia asiakirjoja, kuten rekisteröintitodistukset ja kauppakirjan sekä tositteet rahansiirrosta. Myydessäsi autoa on hyvä luovuttaa ostajalle kaikki tositteet tehdyistä huolloista ja korjauksista.

Huomioitavaa autokaupanteossa

Seuraavat paperit on syytä täyttää kauppa tehdessä

 1. Rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa (Jää ostajalle, joka toimittaa sen esim. omaan vakuutusyhtiöönsä)
 2. Luovutuskirja (Jää myyjälle, jotta hän voi tarvittaessa todistaa ajoneuvon luovutushetken)
 3. Kauppakirja, jossa määritellään kaupan osapuolet ja kohde sekä tarvittaessa muut ehdot
 4. Kuitti kauppasumman suorituksesta

Kauppakirja ei ole lain mukaan pakollinen asiakirja. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kauppasopimusta kannattaisi tehdä kirjallisesti. Kauppasopimuksessa tulee olla ainakin seuraavat asiat:

 • osapuolten yhteystiedot
 • kaupan kohde
 • auton hinta
 • maksuehdot
 • maininta luovutusajankohdasta
 • autoon kuuluvat varusteet
 • maininta, jos oman auton myynti tai rahoituksen järjestyminen ovat kaupan ehtona
 • takuu tai muu järjestely, jonka myyjä antaa

Asiakirjapohjat:
Käytetyn auton kauppakirja –pohja
Käytetyn auton kauppakirja englanniksi –pohja
Käytetyn auton kauppakirja ruotsiksi –pohja

Seuraavissa kappaleissa on yllämainitut kohdat käyty yksityiskohtaisemmin läpi.

Tarkkuutta autokaupan sopimuksissa

Kaikki sopimuspaperit kannattaa lukea huolellisesti, ennen kuin kirjoittaa nimensä alle. Esimerkiksi sopimuspaperin taakse kirjoitetut ehdot pätevät vaikka niitä ei allekirjoittaessa olisi huomannut.
Varmista, että auton valmistenumero ja rekisteritunnus ovat samat kuin rekisteriotteessa. Huolehdi, että ajoneuvon vuotuinen ajoneuvo- tai dieselvero on maksettu ja katsastus suoritettu. Auto on käyttökiellossa eikä katsastusta hyväksytä, jos erääntynyttä veroa on maksamatta. Myös määräaikaiskatsastuksen laiminlyönti aiheuttaa käyttökiellon. 

Verotiedot ja katsastuksen voit tarkistaa mm. tekstiviestinä ZED:in numerosta 16400 (hakusana autofakta ja rekisteritunnus) tai AKEn internetsivuilta, rekisterikyselyt. Kyselyt ovat maksullisia.

Jos mahdollista, älä osta autoa muulta kuin rekisteriin merkityltä omistajalta, jotta vältyt ongelmilta omistusoikeuden, liikennevakuutuksen ja verojen suhteen. Jos omistaja ei pääse paikalle, varmista että valtakirjat kaupantekoon ovat kunnossa. Omistajan voit tarkistaa mm. tekstiviestinä numerosta 16400 (hakusana auto ja rekisteritunnus) tai AKE:n Internet-sivuilta, rekisterikyselyt (Kyselyt ovat maksullisia).

Rekisteriotteen ilmoitusosaan täytetään kaikki tiedot yhdessä myyjän kanssa: uuden omistajan tiedot, luovutuspäivä ja allekirjoitukset. Tarkista, että rekisteriotteen ilmoitus- ja teknisessä osassa on sama järjestysnumero.

Käytetyn auton myyminen

Allekirjoita rekisteröintiotteen ilmoitusosa vasta kun ostaja ja luovutuspäivä on merkitty.. Luovuta auton ostajalle rekisteriotteen ilmoitus- ja tekninen osa.
Voit myös ottaa kopion täytetyn rekisteriotteen ilmoitusosasta tai käytä luovutuskirjaa, joka löytyy  AKE:n Internet-sivuilta. (Tämä toimitetaan myös yleensä uuden, vakuutusyhtiöltä saamasi rekisteröintitodistuksen mukana)

Jos ostaja ei tee rekisteri-ilmoitusta määräajassa, voit ilmoittaa auton myynnistä lähettämällä ostajan nimi- ja osoitetiedot sekä luovutuspäivämäärän AKE:lle.

Satunnainen autoarvio

4
2
4
2
2
tästä

Lisää automallille kuva tai teknisiä tietoja.

Kirjautumalla sisään palveluun voit lisätä automalleille kuvia ja teknisiä tietoja. Ennen sisäänkirjautumista sinun tulee rekisteröityä palveluun joka on helppoa, nopeaa ja maksutonta. Rekisteröidy tästä.

*     *